wetenschappelijke achtergrond:

Animal Assisted Therapy

Animal Assisted Therapy (AAT) staat voor het begeleidend werken met assistentie van dieren. Dieren worden hierbij ingezet in de begeleidende processen aan kinderen en jongeren, waarbij ze deze processen vergemakkelijken.

 

Binnen Animal Tails kiezen we ervoor om te spreken over 'begeleidend werken'. De term 'therapie' laten we hierbij achterwege door de zware emotionele beladenheid.

 

In het begeleidend werken met assistentie van dieren maken we dankbaar gebruik van de spiegels die dieren ons bieden én de kans die ze ons geven moeilijk bespreekbare zaken toch op tafel te gooien.

 

Er zijn diverse wetenschappelijke redenen om in de begeleidende processen van kinderen, jongeren en volwassenen dieren in te zetten. Dit hier volledig uit de doeken doen, zou ons waarschijnlijk te ver brengen. Wie toch interesse heeft, kan het best het boek 'Begeleidend werken met assistentie van dieren: een inleiding' lezen. Dit boek - geschreven door Katrien Kintaert, geeft een mooie samenvatting van deze nieuwe vorm van hulpverlening.